Bijlen en strijdbijlen correct slijpen: Een uitgebreide gids voor scherp bosbouwgereedschap

Bijlen en strijdbijlen slijpen

Een scherpe bijl en een scherpe bijl maken het werk veel gemakkelijker. Of het nu gaat om hout kloven, delimbing of het vellen van bomen - met de juiste techniek en het juiste gereedschap kunt u perfecte resultaten bereiken. Deze gids vertelt u alles wat u moet weten over het slijpen van bijlen en strijdbijlen.


Waarom is het belangrijk om strijdbijlen en bijlen te slijpen?

Een bot gereedschap maakt het werk onnodig moeilijk en kan tot verwondingen leiden door de grotere kracht die nodig is. Regelmatig slijpen houdt de snijkant scherp en minimaliseert het risico op uitglijden door verkeerde slagen. De levensduur van het gereedschap wordt ook verlengd omdat er minder kracht nodig is en de snijkant gelijkmatig verslijt.

De juiste voorbereiding

1. gereedschap en materialen

Voor het slijpen is het volgende nodig:

Werkhandschoenen met gevoel in de vingers

Keramische schuursteen (grove korrel ca. 250 en fijne korrel ca. 1000) of nat schuurpapier met geschikte korrel

Olie of water als smeermiddel

Bankschroef of stabiele basis

Strippen of leer om te strippen

of een natschuurmachine

Zorg ervoor dat het werkgebied goed verlicht en opgeruimd is. 

2. slijphoek van assen

De slijphoek hangt af van het beoogde gebruik van de bijl of strijdbijl.

Handbijl: meestal 20 - 25°

Bosbijl: meestal 20 - 25°

Kloofbijl: meestal 25 - 30°

De bestaande snijhoek van een bijl of strijdbijl mag nooit veranderd worden.

Een goede manier om dit visueel te ondersteunen is om de snijrand te markeren met een watervaste stift, bijv. een permanente marker. Deze markering moet vervolgens worden weggeschuurd.  

Stap-voor-stap instructies voor het slijpen

1. werkmethoden

Om een bijl of strijdbijl comfortabel te kunnen slijpen, moet het slijpmiddel op een slip- en wiebelvrij werkoppervlak rusten of moet het bosbouwgereedschap in eenhoek van 90° in een bankschroefgeklemd worden.

Een comfortabele werkhoogte is ook belangrijk om de schuurhoek zo constant mogelijk te houden.

2. ruw schuren

Begin met een grove schuursteen of grof nat schuurpapier (korrel ca. 250). Bevochtig de schuursteen of het schuurpapier met water of olie om de warmteontwikkeling te minimaliseren. Schuur vervolgens gelijkmatig met kleine, cirkelvormige bewegingen in de juiste hoek.

Het is een goed hulpmiddel om de te schuren rand met een kleurpotlood te markeren. Zodra de markering is weggeschuurd, is het grof schuren klaar.

3. afwerking

Schakel vervolgens over op de fijnere schuursteen of nat schuurpapier (korrel ca. 1000). Herhaal het schuurproces om een glad oppervlak te verkrijgen. Verwijder alle krassen en oneffenheden van het grove schuren. U kunt hier ook een kleurmarker als hulpmiddel gebruiken.

4. uittrekken

Gebruik een strop, een lederschraper of een lederschraapschijf om de snijkant te polijsten en de laatste fijne bramen te verwijderen. Hierdoor wordt de snijkant bijzonder scherp.

5. controle

Controleer de scherpte door het blad voorzichtig over een vel papier te halen. Als het blad het papier snijdt, is de slijping perfect. Herhaal indien nodig het fijnslijpen en honen.

Alternatieve methoden: Machinaal slijpen

Machines kunnen ook worden gebruikt voor zwaar versleten gereedschap of onder tijdsdruk:

Bandschuurmachine: Ideaal voor grof slijpen. Zorg ervoor dat het mes regelmatig wordt gekoeld om oververhitting te voorkomen.

Haakse slijpmachine: De snijkant kan snel bewerkt worden met een lamellenslijpschijf (korrelgrootte 100). Klem de bijl in een bankschroef en leid de slijpmachine voorzichtig langs de snijkant. Koel tussendoor af met water.

Natslijpmachine: Met een natslijpmachine en geschikte slijpstenen kunnen zeer goede resultaten behaald worden. Afhankelijk van de machine kunnen de slijphoeken eenvoudig worden aangepast en nauwkeurig worden gehandhaafd.

Bij mechanisch slijpen met een band- of haakse slijpmachine bestaat het risico op oververhitting. Als de snijkant blauw wordt, is het staal te heet geworden en heeft het de gewenste hardheid verloren. De snijkant is structureel beschadigd en zal zijn scherpte tijdens het gebruik niet kunnen behouden.

 

Verzorging en opslag

Na het slijpen is een goede verzorging van cruciaal belang:

Breng een dun laagje olie (bijv. Ballistol) aan op de snijkant om roestvorming te voorkomen.

Bewaar de bijl op een droge plaats en bescherm de snijkant tijdens transport.

 

Vraag & Antwoord

Stel een vraag
Je vraag
* Vraag is vereist
Naam
* Naam is vereist
Er zijn nog geen vragen

TOP VERKOPER Bosbouw en kloofbijl

13,95 35,95  incl. btw
Dit product heeft meerdere varianten. De opties kunnen op de productpagina worden gekozen

Beoordelingen

18,95 29,95  incl. btw
Dit product heeft meerdere varianten. De opties kunnen op de productpagina worden gekozen