Organische meststof
De bodem, oorsprong en basis voor alle planten
Voor mooie planten in je tuin en groei in je bedden is het cruciaal om de grond vers, gezond en voedselrijk te houden.
De vloer is het essentiële element. Voedingsstoffenleverancier, waterreservoir en stabiele ondersteuning in één. Maar niet alleen de conditie van de grond is doorslaggevend, ook de tuinier zelf kan veel bijdragen als hij een paar tips opvolgt en goed voor zijn grond zorgt.
Bodemeigenschappen
Zonder gezonde grond kunnen gewassen en sierplanten niet goed gedijen. Daarom moet je eerst weten welke bodemgesteldheid in jouw tuin heerst. In het algemeen kunnen vier klassieke bodemtypes worden onderscheiden: Zand, silt, klei en leem. Logischerwijs hebben de respectieve bodems ook verschillende eigenschappen – in termen van mineralen, organische componenten of veerkracht.
Verwerkbaarheid van bodems
Bovendien kunnen bodems worden onderscheiden op basis van hun bewerkbaarheid: Zandgronden worden lichte gronden genoemd, terwijl kleiige tot leemachtige gronden zware gronden worden genoemd.
Lichte, zanderige of onvoldoende watervasthoudende bodems
kunnen heel goed worden bewerkt, transporteren water en voedingsstoffen heel goed en warmen snel op. Ze kunnen echter onvoldoende water en voedingsstoffen opslaan, waardoor planten kunnen “verhongeren”.
Om het humusgehalte van de bodem te verhogen,
je kunt compost of organische mest toevoegen. Naar onze mening moet je geen minerale meststoffen gebruiken, omdat deze soms zeer energie-intensief zijn bij de productie en kunnen leiden tot verzilting van de grond.
Organische meststoffen vullen de toevoer van voedingsstoffen voor de gewassen in de tuin aan. De voedingsstoffen in de bodem zijn vaak niet in de optimaal bruikbare vorm en hoeveelheid. Alleen door plantenvoeding via bemesting kan de plant optimaal worden gevoed. De bemesting moet worden aangepast aan de behoeften van de plant. Door onze organische meststoffen te gebruiken, wordt de voeding van de plant geoptimaliseerd, de groei van de plant bevorderd en de opbrengst en ook de kwaliteit van de geoogste producten verbeterd. De vruchtbaarheid van de bodem wordt permanent verhoogd door organische bemesting.
Je kunt de humuslaag in de bodem fundamenteel verbeteren door consequent gecomposteerde natuurlijke meststoffen te gebruiken. Met deze meststoffen worden humusverbindingen opgebouwd via complexe composteringsprocessen, die de zogenaamde permanente humus vormen.
- Humus (organisch materiaal) verbetert de bodemstructuur en verhoogt het bodemleven. Het humusgehalte kan worden verhoogd met natuurlijke meststoffen en goed gerijpte compost. Compost moet echter absoluut vrij zijn van ziekteverwekkers en onkruidzaden. Ondersteun daarom de micro-organismen bij de omzetting van je compost door kalk of speciale compoststarters toe te voegen.
- in “zware” klei- en leembodems maakt humus de bodem aanzienlijk losser
- een humusrijke bodem slaat voedingsstoffen beter op in een vorm die beschikbaar is voor planten (vooral belangrijk voor zandgronden). Humus vermindert ook de uitspoeling van stikstof
- Humus slaat neerslagwater op – zoals in een spons – in een vorm die onmiddellijk beschikbaar is voor de plant; er is dus meer water beschikbaar voor de wortels tijdens droge periodes!
Organische meststoffen en compostversnellers:
- ORGASAN complete meststof
- Organische tomatenmeststof
- Hoorn Gries
- Compost versneller
Om waterverlies te beperken en de wateropslagcapaciteit van de bodem te vergroten van de bodem, is het aan te raden om de bedden te bedekken met schorssnippers.
Zware, kleiachtige of samengeperste bodems zijn bijzonder geschikt voor tuinieren en landschapsarchitectuur als reservoirs voor water en voedingsstoffen. Water en voedingsstoffen worden echter niet ideaal getransporteerd, wat het gevaar van waterverzadiging met zich meebrengt. Ze kunnen ook snel modderig worden of heel snel uitdrogen in lange perioden van zonlicht. De toevoeging van zand of compost creëert holtes en doorlaatbaarheid waardoor de grond beter kan ademen.
Voor sterk verdichte grond De grond moet worden afgegraven voor de eerste vorst. De kluiten aarde moeten vrij blijven liggen. Door de expansie van het bevroren water “blaast” de vorst de grond op en verfrommelt deze fijn in de lente. Het is het gemakkelijkst om de grond fijn en kruimelig te houden in verhoogde bedden, omdat deze niet belopen worden.