Gesmede kloofwiggen / roterende kloofwiggen / veiligheidskloofwiggen van Krumpholz 1799

Als de kloofbijl zijn grenzen bereikt, zijn kloofwiggen handige houtblokken.

Zodra je houtblokken nodig hebt voor een open haard of hout wilt opslaan voor andere doeleinden, moet je gekapt hout nooit ongespleten opslaan. Enerzijds is het moeilijker te splijten naarmate het langer droogt, en anderzijds daalt de calorische waarde omdat interne rotting optreedt. Als het gekapte hout daarentegen zo snel mogelijk wordt verwerkt, kunnen de boomstammen beter drogen, wat hun calorische waarde verhoogt.

Er zijn verschillende manieren om boomstammen te splijten. Als alternatief voor de dure en ruimteverslindende hydraulische kloofmachine is het de moeite waard om een kloofbijl of een kloofhamer te gebruiken.

Sommige boomstammen of houtsoorten zijn echter zo bobbelig of gehard dat zelfs deze gereedschappen hun grenzen bereiken. Dit is waar onze gesmede kloofwiggen van pas komen.

Enorm vermogen door speciaal ontwerp

Splijtwiggen zijn er in verschillende vormen, maten en ontwerpen. Door hun speciale ontwerp zijn ze bijzonder geschikt voor het splijten van hard hout en meter stukken. De wigvlakken zijn voorzien van een speciaal profiel. Zijdelingse “schubben” voorkomen dat de wig eruit springt, de aangebrachte groeven en vliezen zorgen voor een betere geleiding, verminderen de weerstand en vergroten tegelijkertijd het splijtende effect. Om ervoor te zorgen dat de wig bij het aanbrengen beter in het hout blijft zitten, zijn onze kloofwiggen gemakkelijk aan te brengen met hun scherpe punt en vinden ze snel een goede houvast in het hout dankzij de speciale inkepingen. Al deze eigenschappen van de kloofwiggen zorgen ervoor dat brandhout met slechts een paar slagen kan worden gekloofd in hanteerbare, gemakkelijk transporteerbare en sneldrogende houtblokken.

Roterende wiggen zijn nog efficiënter

Een speciale vorm van kloofwiggen zijn de zogenaamde roterende kloofwiggen. Hun speciale vorm helpt bovendien om het hout bij het splijten uit elkaar te halen. Door hun verdraaiing wordt de kracht van de inslag nog effectiever overgebracht op het hout, omdat het splijtende effect enorm wordt vergroot door de bredere wighoek.

Spouwmes correct gebruiken

Welk model je uiteindelijk ook gebruikt, de toepassing van splijtwiggen volgt altijd hetzelfde principe: plaats de wig vrij dicht bij de rand en zorg ervoor dat deze zo parallel mogelijk is aan de richting van de nerf, met de snijkant verticaal naar binnen gericht. Nu kun je het met lichte hamerslagen – indien nodig met een kleine hamer – erin slaan tot het stevig op zijn plaats zit. De wig wordt dan met een zware hamer in het hout geslagen tot het uit elkaar valt. Idealiter gebruik je een speciale splijthamer met een bijl aan één kant. Op deze manier kun je – indien nodig – nog steeds helpen met gerichte slagen zonder al te vaak van gereedschap te hoeven wisselen. Als de wig in het hout verdwijnt – wat vooral bij stukken van een meter kan gebeuren – kun je een tweede, langere houten wig toevoegen totdat het hout in tweeën is gespleten. Welke hamer je ook kiest, zorg ervoor dat je nooit met stalen wiggen slaat.

Op veiligheid letten bij het werken met spouwmessen

Zoals bij alle houtbewerking is het belangrijk om op je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen te letten bij het klieven met wiggen. Draag geschikte beschermende kleding en een veiligheidsbril tegen rondvliegende splinters.

Maximale veiligheid wordt geboden door kloofhamers of kloofbijlen met een PE-slagkop, bijv:

Het polymeer impactoppervlak dempt de impact. Het afbrokkelen van metaal is praktisch onmogelijk met een precieze slag. De PE-slagkoppen moeten echter af en toe worden vervangen.

Bij het gebruik van kloofwiggen met PE-slagkoppen zijn onze gewone bosbouw-, kloofbijlen en kloofhamers een goede keuze:

Markering van splijtwiggen in de bosbouw

Als je ook het risico wilt tegengaan dat je een wig verliest, kun je een laag signaalkleur (bijvoorbeeld rood of neongeel) aanbrengen met een spuitbus. Want hoe snel gebeurt het niet dat een wig buiten zoekraakt – vooral als je hem in het bos gebruikt. Dit maakt de wig niet per se mooier, maar wel opvallender.

Beste prijsgarantie

Als je bij een andere verkoper een lagere prijs (incl. verzendkosten) vindt, krijg je dit Krumpholz-artikel bij ons voor dezelfde prijs.

Deze garantie is geldig tot 14 dagen na aankoop. Speciale verkopen uit voorraadliquidaties, insolventies en veilingen zijn uitgesloten.