Bosbijl of kloofbijl? Verschillen en correct gebruik!
Bosbouwbijl of kloofbijl - verschillen, correct gebruik en speciale kenmerken
Of het nu gaat om brandhout oogsten, bosbouwwerkzaamheden of thuis in de tuin - bijlen behoren al eeuwenlang tot de belangrijkste gereedschappen voor de mensheid. Twee types in het bijzonder staan centraal in de houtbewerking: de bosbouwbijl en de kloofbijl. Maar welke bijl is geschikt voor welke taak? Wat zijn de verschillen? En waar moet u op letten als u er een koopt? In dit artikel komt u alles te weten over de toepassingsgebieden, kenmerken en juiste hantering van deze twee soorten bijlen.
1 Wat is een bosbouwbijl?
De bosbouwbijlook wel universele bijl of kapbijl genoemd, is een stuk gereedschap dat speciaal ontwikkeld is voor het vellen van bomen en het snoeien. Het wordt voornamelijk gebruikt in de bosbouwsector, maar is ook een veelzijdig gereedschap voor andere toepassingen.
Kenmerken van een bosbijl:
Slank, scherp blad: Zorgt voor precieze sneden dwars op de houtvezel (bijv. bij het vellen).
Langwerpige kop: De kop van de bijl is vaak smal en langwerpig om diep in het hout te kunnen dringen.
Snijkant: De snijkant van de bosbouwbijl is geslepen met een scherpe snijhoek van 20 - 25 graden. De scherpte van het blad is essentieel voor de hakprestaties.
Gewicht: De koppen van bosbijlen wegen meestal tussen de 1 en 1,6 kilogram. De meest verkochte bosbijlen hebben een kopgewicht van 1,25 kg.
Lengte van het handvat: De steel is meestal tussen de 60 en 80 centimeter lang en biedt een goede hefboomwerking. Lichtere bijlen hebben een kortere steel en zwaardere bijlen hebben een langere steel.
Materiaal handvat: De handgrepen zijn meestal gemaakt van essenhout of hickory.
Handgrepen gemaakt van essenhout zijn stevig en elastisch. Schokken worden opgevangen door het hout, dat de gewrichten ontziet. Een volledige breuk van het essenhouten handvat is vrij zeldzaam, maar komt vooral voor als het hout uitdroogt. Essen handgrepen zijn goedkoper dan hickory handgrepen.
Hickory is een Noord-Amerikaanse boom van het walnootgeslacht. Het hout is perfect voor zware handgrepen. Het is sterk, flexibel, elastisch en absorbeert harde schokken goed. Dankzij de lange houtvezels is het bestand tegen een aanzienlijk hogere belasting dan het toch al stabiele essenhout. Handgrepen van hickoryhout breken bijna nooit helemaal en bieden daarom een veiligheidsvoordeel ten opzichte van handgrepen van essenhout.
Sommige met slagvlak: Sommige modellen hebben een oppervlak op de achterkant om spouwmessen in te slaan.
Toepassingsgebieden:
Bomen vellen
Snoeien van stammen
Hout dwars op de nerf hakken
2 Wat is een kloofbijl?
De kloofbijlwordt in de bijzonder zware versies ook wel kloofhamer is speciaal ontworpen om hout langs de nerf te splijten. Hij wordt met name gebruikt voor de productie van brandhout.
Kenmerken van een kloofbijl:
Breed, wigvormig blad: Het gewicht en de vorm zorgen ervoor dat de bijl het hout splijt en uit elkaar duwt.
Zware kop: Kloofbijlen wegen meestal tussen de 1,25 en 3 kilogram. De kloofbijlen die wij het vaakst verkopen hebben een kopgewicht van 2 kg.
Snijkant: De snijkant van de kloofbijl heeft een robuuste slijping met een hoek van 25 - 30 graden. De scherpte van het lemmet is niet zo belangrijk als bij een bosbijl. De stompe snijhoek is minder gevoelig voor schade dan een scherpe hoek.
Lengte steel: De steel is meestal tussen de 60 en 90 centimeter lang. Lichtere kloofbijlen hebben een kortere steel en zwaardere kloofbijlen of kloofhamers hebben een langere steel.
Materiaal steel: De stelen zijn meestal gemaakt van essenhout of hoogwaardig hickory hout.
Sommige met slagvlak: Sommige modellen hebben een oppervlak op de achterkant om spouwmessen in te slaan.
Toepassingsgebieden:
Brandhout splijten
Middelgrote tot grote stukken hout zagen
Hout voorbereiden voor opslag of drogen
3. de belangrijkste verschillen tussen een bosbouwbijl en een kloofbijl
Eigenschap | Bosbouw bijl | Splijtbijl |
---|---|---|
Vorm blad | Slank, scherp, langwerpig | Breed, wigvormig |
Gewicht | Lichter (1 - 1,6 kg) | Zwaarder (1,25 - 3 kg) |
Lengte handvat | 60 tot 80 cm | 60 tot 90 cm |
Gebruiksrichting | Dwars op de vezel (bijv. vellen) | Langs de vezel (bijv. splijten) |
Achterkant | Hameroppervlak | Hameroppervlak |
Doelgroep | Bosbouwers, bosarbeiders, hoveniers | Eigenaren van schoorstenen |
4. tips voor gebruik: Hoe u uw bijl correct gebruikt
Gebruik de bosbijl op de juiste manier:
Ga stevig staan: Zorg ervoor dat u stevig op de grond staat. Een stabiele houding verhoogt de precisie.
Gericht zagen: Werk met gekruiste sneden in een V-patroon om gericht door het hout te snijden.
Veiligheidskleding: Als u een fout maakt of uitglijdt, kunt u zonder bescherming ernstig letsel oplopen. Draag daarom veiligheidskleding (bijv. snijbeschermende broek, helm).
Regelmatig bijslijpen: Een scherp lemmet is een must voor een bosbijl. Hakken dwars op de nerf is alleen leuk met een echt scherp lemmet.
Gebruik de kloofbijl op de juiste manier:
Splijten op een hakblok: Werk altijd op een verhoogd en breed hakblok om de juiste werkhoogte te verkrijgen en de veiligheid te verhogen in het geval van een misser.
Oog op de nerf: Splijt langs de natuurlijke vezelrichting - dit maakt het splijten snel en vereist weinig kracht. Bosbouwers zeggen: “Het hout dat kraakt als een vogel schijt!”.
Nauwkeurigheid vóór kracht: Concentreer u op nauwkeurige slagen in plaats van brute kracht.
Gebruik indien nodig splijtwiggen: Voor bijzonder hard, knoestig of knoestig hout kan een wig die met een hamer of kloofhamer wordt ingedreven helpen.
5. koopadvies: waar moet u op letten?
Voor de bosbijl:
Materiaal handvat: Traditionele houten handgrepen (bijv. essenhout of hickory) bieden een goede grip en laten geen afval achter aan het einde van de levensduur van de bijl.
Antislip handgreep: Een ergonomische, antislip steel is bijzonder belangrijk voor veilig werken. Werk daarom nooit in de regen of met een natte bijlsteel.
Fabrikant: Merken zoals Krumpholz of Gränsfors staan voor hoge kwaliteit en smeden de bijlen op traditionele wijze van taai en hoogwaardig koolstofstaal.
Voor de kloofbijl:
Gewicht en grootte: Vrouwen en senioren gebruiken graag lichtere kloofbijlen met kortere handvatten. Zware kloofbijlen zijn de juiste keuze voor het splijten van grote en zware boomschijven.
Antislip handgreep: Een ergonomische, antislip steel is bijzonder belangrijk voor veilig werken. Werk daarom nooit in de regen of met een natte bijlsteel.
Vorm van de kop: De kop moet wigvormig zijn. Hierdoor ontstaat het splijtende effect bij het hameren en scheuren de houtvezels in hun verloop.
6. zorg en veiligheid
Reinig na gebruik: Verwijder hars, vuil en vocht na elk gebruik.
Scherp houden: Regelmatig slijpen met een wetsteen is essentieel, vooral voor bosbijlen.
Droog bewaren: Bewaar uw bijl op een droge en koele plaats, idealiter met een beschermkap.
Draag veiligheidskleding: Veiligheidskleding kan beschermen tegen ernstige verwondingen! Helm, snijbeschermingsbroek, veiligheidsschoenen en veiligheidsbril bieden een hoog veiligheidsniveau.
7 Conclusie: Bosbijl of kloofbijl?
De vraag “Bosbijl of kloofbijl?” is gemakkelijk te beantwoorden: Dat hangt af van het doel.
Voor vellen, snoeien en universele bosbouwtaken is de bosbouwbijl de juiste keuze.
Voor het brandhout kappen en het het splijten van grote stukken hout en boomschijven hebt u een kloofbijl.
Iedereen die regelmatig met hout werkt, zou beide soorten bijlen in zijn gereedschaparsenaal moeten hebben. De juiste keuze en hantering bespaart niet alleen tijd en energie, maar verhoogt ook de veiligheid en efficiëntie bij het werken met hout.
Is er een bijl die geschikt is voor beide taken?
Krumpholz heeft een hybride bijl die ideaal is voor het splijten van brandhout, maar ook voor vellen en kappen. De bosbouw- en kloofbijl heeft de kopvorm van een Vikingbijl en kan een zeer hoge scherpte bereiken dankzij de scherpere snijhoek. De kop wordt aan de achterkant aanzienlijk dikker en ontwikkelt daar een zeer goed splijteffect.